Εκατόν έξι χρόνια μετά 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση: Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων
Εκατόν έξι χρόνια συμπληρώνονται από την αποφράδα μέρα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ήταν 19 Μαΐου του 1914 όταν το κεμαλικό καθεστώς άρχισε τη συστηματική εξόντωση, με βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο, 353.000 Ποντίων.
«Η Ρωμανία πέρασε, η Ρωμανία’ πάρθεν», λένε 106 χρόνια μετά οι απόγονοι των Ποντίων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες.
«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει άλλο», είναι το μήνυμα ελπίδας των ανθρώπων του Πόντου που κρατούν άσβεστη την μνήμη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Δεν κλαίμε, κλάψαμε πολλά χρόνια, βουβό το κλάμα μας, οι σιωπές μας έγιναν κραυγές. Είμαι μεταφορέας μνήμης των νεκρών προγόνων μας που ζητούν δικαίωση», τόνισε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου.

Στη νέα πατρίδα
Το βάρος της πίεσης του τουρκικού εθνικισμού είχε ξεσπάσει με διάφορους τρόπους στους Έλληνες του Πόντου. Καταναγκαστική εργασία για τους άντρες, βασανισμοί, βιασμοί και δολοφονίες των γυναικόπαιδων.
Οι πρόσφυγες του Πόντου κινήθηκαν προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Στην Ελλάδα με τα πλοία, κυρίως στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη.
Στη νέα πατρίδα οι πρόσφυγες φτιάχνουν το νέο τους νοικοκυριό μέσα σε παραγκουπόλεις.
Τα πολιτικά μηνύματα
«Πρόκειται για μία μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, που παραβιάζει τον πυρήνα κάθε αξίας ανθρωπισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αποτελεί χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, χωρίς να λησμονούμε το παρελθόν.
Οι Πόντιοι χτυπήθηκαν, όμως δεν ηττήθηκαν. Κράτησαν την παράδοση και τη γλώσσα τους, χτίζοντας με υπερηφάνεια και εργατικότητα ξανά τη ζωή τους στην πατρίδα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Πρέπει ενωμένοι όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την διεθνή αναγνώριση αυτής της τραγωδίας που έχει στιγματίσει την ιστορία του ελληνισμού αλλά και την ιστορία της ανθρωπότητάς για να τελειώσουμε με αυτά τα φαινόμενα που δυστυχώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν, τόνισε από την Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγιο για «εθνικό τραύμα και διαρκή προσπάθεια καθολικής αναγνώρισης της γενοκτονίας».

Στο Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών ξεναγήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, βλέποντας εικόνες του ξεριζωμού.
Η ημέρα της γενοκτονίας για μας είναι ταυτόχρονα ένα χρέος στην ιστορία, θέλουμε να αποτυπωθεί η αλήθεια και να υπάρχει καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας, τόνισε.
Oι Πόντιοι πρόσφυγες στην Ελλάδα εργάστηκαν σκληρά ώστε να δημιουργήσουν ξανά τις συνθήκες του «ζειν».
Επιπλέον όμως έχουν αφήσει κι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό αποτύπωμα το οποίο διαιωνίζουν οι απόγονοι των ξεριζωμένων του Πόντου.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr