ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ
Για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και
Με την ευκαιρία έκδοσης του ημερολογίου της ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ
«Τώρα η κατάσταση στη χώρα μας (…) είναι
χειρότερη κι’ απ’ την αγριεμένη θάλασσα, αφού
την καταιγίδα διαδέχεται η γαλήνη, ενώ σ’ εμάς
το κύμα αγριεύει και δεν έχει τελειωμό.»
Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου (1134 -1215)
«Περί των κατά χώραν Κύπρον σκαιών».
«Ούτε η όρασις ούτε το κάλλος αίτιον απωλείας
τοις ανθρώποις προσγίνεται
αλλ’ η ραθυμία και η μοχθηρά προαίρεσις
και η διεστραμμένη γνώμη»
Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, Λόγος Ε.16
Τα παραπάνω λόγια του Αγίου Νεοφύτου, πριν από οκτώ αιώνες περίπου, από μόνα τους δικαιολογούν επαρκώς την διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης. Είναι καταχωρημένα στο μικρό ημερολόγιο της εφημερίδας ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ, το οποίο φαίνεται ότι το 2019 θα το έχουμε σαν σκονάκι για πολλές και δύσκολες εξετάσεις για το Κυπριακό.
Η εφημερίδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ, που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Νίκο Ψαρουδάκη πριν από 65 χρόνια, δύο μήνες μετά τον σχηματισμό στην Αθήνα της Επιτροπής Ενωτικού Αγώνα, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, είναι μια μικρή εφημερίδα με μεγάλη ιστορία και πολλές περγαμηνές. Τα πρωτοσέλιδα της έγιναν λάβαρα στον αντιχουντικό αγώνα – αποκορύφωμα του οποίου ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου, με επέτειο σε δύο μέρες - και περιέσωσαν το τραυματισμένο κύρος της εκκλησίας, που με ελάχιστες εξαιρέσεις απολάμβανε τα οφέλη του λογότυπου της δικτατορίας «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Έχει συνεχώς και διαχρονικά την Κύπρο των υπερχιλίων Αγίων και το κυπριακό πρόβλημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της.
Οι τρείς προσωπικότητες που κοσμούν απόψε το τραπέζι των ομιλητών, έχουν ο καθένας στον τομέα του λαμπρή ιστορία και συνεισφορά στον αγώνα της Κύπρου, για ελευθερία – απελευθέρωση και δικαιοσύνη. Αποτελούν συστατικό μέρος του πυρήνα της εθνικής συνείδησης, που είναι συνεχώς ενεργή και μας προειδοποιεί σε κάθε φάση κινδύνου. Έπαιξαν μάλιστα καθοριστικό ρόλο στην συντριπτική απόρριψη από τον κυπριακό ελληνισμό του εθνοκτόνου σχεδίου Ανάν το 2004.
Ο Μανώλης Μηλιαράκης ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος του «Κινήματος Χριστιανική Δημοκρατία» και τώρα επίτιμος πρόεδρος. Πρωτεργάτης ίδρυσης της ΣΕΥΑΕΚ και εμπνευστής σωρείας δράσεων και εκδηλώσεων για την Κύπρο.
Ο καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος, είναι ίσως ο πιο ενημερωμένος Έλληνας για την ουσία και της δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά λόγου γνώσεως ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε και έβαλε στην αφετηρία το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, που ήταν η πρώτη πολιτική νίκη μας μετά το 1974. Με τις ενέργειες, τις μελέτες και τις γνώσεις του, συντέλεσε όσο κανείς άλλος στην ωρίμανση της ιδέας, την οποία προώθησε και υλοποίησε πολιτικά ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης, μετά και από σχετικές εισηγήσεις του Περικλή Νεάρχου.
Ο αντιστράτηγος Δημήτρης Αλευρομάγειρος, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής ήταν υπεύθυνος του τομέα άμυνας της Λευκωσίας, επικεφαλής κυπρίων εθνοφρουρών. Κράτησε την γραμμή αντιπαράθεσης και δεν παρέδωσε ούτε ένα μέτρο γης στους τούρκους κατακτητές, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση της Λευκωσίας ως πρωτεύουσας της Κύπρου και στην αποτροπή του αμερικανοβρεττανικής έμπνευσης τουρκικού σχεδιασμού για την κατάλυση της λαβωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι σε καμιά περίπτωση δικοινοτικό, όπως έντεχνα επιχειρεί να το εμφανίσει η Τουρκία, που δεν ενδιαφέρεται για τους τουρκοκύπριους παρά μόνο για να τους χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για την εξυπηρέτηση των δικών της στρατηγικών συμφερόντων. Η γεννήτρια, που τροφοδοτεί την συντήρηση του κυπριακού προβλήματος είναι η διαρκώς αναβαθμιζόμενη τουρκική επιθετικότητα, για την υλοποίηση του νεοοθωμανικού αναθεωριτισμού που κατευθύνεται σε βάρος της Κύπρου και εσχάτως απροκάλυπτα σε βάρος και της Ελλάδας. Το κοινό μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου είναι τώρα περισσότερο από ποτέ μια αδήριτη αναγκαιότητα.