Η ιστορική διαδρομή της ιδιαίτερης πατρίδας μας Κύπρου, πέρασε από πολλά στάδια, περιπέτειες, κατακτήσεις και αγώνες, μέχρι να συγκροτηθεί σε κράτος, ως Κυπριακή Δημοκρατία, ισότιμο μέλος του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε.
Η εκχώρηση της Κύπρου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Μεγάλη Βρετανία το 1878, είχε ως αποτέλεσμα την απροσδόκητη αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.
Η εξέγερση του 1931 ήταν μια αχτίδα φωτός στην νεότερη ιστορία της Κύπρου, που προετοίμασε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-1959, με στόχο την απελευθέρωση και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Το ενωτικό δημοψήφισμα της 15 Γενάρη του 1950, είχε ως αίτημα την ένωση του νησιού με την Ελλάδα και ψήφισαν υπέρ ποσοστό 95,7%.
Το 1960, ως αποτέλεσμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, τέθηκαν σε εφαρμογή η Συνθήκη Εγκαθιδρύσεως, η Συνθήκη Εγγυήσεως και η Συνθήκη Συμμαχίας, βάσει των οποίων η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μεγ. Βρετανία, κατέστησαν εγγυήτριες δυνάμεις του νεοσύστατου κράτους. Η 1η Οκτωβρίου 1960 ορίστηκε ως η πρώτη επετειακή ημέρα εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα Χριστούγεννα του 1963, με αφορμή τις αλλαγές που προτάθηκαν από τον Πρόεδρο Μακάριο στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας (τα «13 σημεία»), επιδιώκοντας την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του, εκδηλώθηκε η τουρκοκυπριακή ανταρσία, που είχε προετοιμαστεί από την Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, την ουσιαστική κατάρρευση των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, που είχαν επιβληθεί στον κυπριακό λαό.
Στις 15 Ιουλίου 1974, η χούντα των Αθηνών, οργάνωσε και εκτέλεσε το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον της νόμιμης και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με τη συμμετοχή και της ΕΟΚΑ Β.
Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία με πρόσχημα το πραξικόπημα, εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο, δήθεν για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη. Κατέλαβε και κατέχει παράνομα το 37% του κυπριακού εδάφους, εκδίωξε 200.000 πρόσφυγες από τις πατρογονικές τους εστίες, δολοφόνησε και τραυμάτισε χιλιάδες ανθρώπους και προξένησε ανείπωτα δεινά στον κυπριακό Λαό και στη Κύπρο.
Στις 15 Νοεμβρίου 1983 Ο Ντενκτάς ανακήρυξε τη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τα ψηφίσματα του 541 και 550, καταδίκασε ως νομικά άκυρη την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και κάλεσε όλες τις χώρες να μην το αναγνωρίσουν.
Το 2004 διεξήχθη το δεύτερο δημοψήφισμα στην ιστορία της Κύπρου. Παρά τις αφόρητες πιέσεις από τα διεθνή κέντρα και τις γνωστές δυνάμεις που επιδιώκουν το «διαίρει και βασίλευε», το 76% των ελληνοκυπρίων απέρριψε το Σχέδιο Ανάν διότι έκρινε ότι εξυπηρετούσε οφθαλμοφανώς τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και της Αγγλίας.
Σήμερα λέμε ναι σε δίκαιη και βιώσιμη λύση που μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
– Αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων.
– Εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς πονηρές αποκλίσεις που θα τα αναιρούν στην πράξη.
Η ιστορία σήμερα μας προκαλεί: Θα επιλέξουμε είτε τις αρχές και αξίες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και των ελλαδιτών και κυπρίων συμπατριωτών μας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν το 1974 και σε όλους τους αγώνες του κυπριακού λαού για την πίστη προς την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου είτε θα επιλέξουμε την ούτω λεγόμενη εφικτή ή όποια λύση, που θα μας επιβάλει ο σουλτάνος Ερντογάν και η νεοοθωμανική κατοχική Τουρκία.
Η Τουρκία εκδηλώνει το αληθινό της πρόσωπο με αλλεπάλληλες παραβιάσεις κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς στρατιωτικές προκλήσεις και παραβιάσεις, στην ΑΟΖ και τον εναέριο χώρο Ελλάδας και Κύπρου, με πιο πρόσφατη την προφανή ανάμιξη και εμπλοκή της στις συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Ολόκληρος ο ελληνισμός οφείλει να επιδείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του προς τον αρμενικό λαό και να ενισχύσει την προσπάθειά του να ανακόψει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Τουρκίας.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η ενότητα του ελληνισμού της Κύπρου και του όπου γης Ελληνισμού, είναι αναγκαίος όρος για την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Καλούμε τους όπου γης Έλληνες, να αναλογιστούν την ιστορική και εθνική ευθύνη που τους αναλογεί και όλοι μαζί να συστρατευθούμε στον αγώνα για απελευθέρωση από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και για την επίτευξη λύσης, που να αποκαθιστά την ενότητα της χώρας, του λαού μας, των θεσμών και της οικονομίας.
Καλούμε τον πολιτικό κόσμο και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, να σταθεί στο πλευρό της δοκιμαζόμενης Κυπριακής δημοκρατίας, πολιτικά και στρατιωτικά και να μην επαναλάβει το εθνικό αμάρτημα « Η Κύπρος κείται μακράν».
Είναι γνωστή η προσπάθεια ορισμένων κέντρων να προωθούν την διχαστική άποψη, ότι η Κύπρος ως ξεχωριστό κράτος πρέπει μόνη της να αντιμετωπίσει την Τουρκία και η Ελλάδα να εφαρμόσει την δική της πολιτική.
Καλούμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον πολιτικό κόσμο Ελλάδας και Κύπρου και τον απόδημο Ελληνισμό, να σχεδιάσουν την κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της κοινής απειλής, που δεχόμαστε από την Τουρκία. Οι πολιτικές ηγεσίες να επαναφέρουν στην πράξη και να αναβαθμίσουν το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου και να μεριμνήσουν για τη ενίσχυση της αποτρεπτικής μας στρατηγικής και άμυνας, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο
Καλούμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και να απαιτήσουν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Η ανοχή για 46 χρόνια της παράνομης κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος, χωρίς κυρώσεις στην Τουρκία, ισοδυναμεί με συνενοχή και συγκάλυψη της συνεχούς παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.
Με αυτές τις σκέψεις ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, οι όπου γης Έλληνες, ώστε πέραν και υπεράνω κομμάτων και πολιτικών αντιλήψεων, να παλέψουμε για μια πραγματική λύση του Κυπριακού, που θα εξασφαλίζει την επιβίωση του ελληνισμού της Κύπρου και θα καθιστά όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους, μαρωνίτες, αρμένιους, λατίνους, ισότιμους ευρωπαίους πολίτες και την Κύπρο ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.
Μαζί ενωμένοι οι όπου γης έλληνες δεν θα λυγίσουμε και θα σταθούμε όρθιοι, τίμιοι και αξιοπρεπείς υπερασπιζόμενοι τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού.
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Συλλούρης
Ο Γενικός Γραμματέας
Λευτέρης Κωνσταντινίδης