ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Το 16ο Τακτικό Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε., που συνήλθε στην Κυπριακή Εστία στην Πλάκα, Αθήνα, στις 11-12 Μαϊου 2019, αποφάσισε τα ακόλουθα για το Κυπριακό πρόβλημα και την κατάσταση στην Κύπρο:
- Θεωρούμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής για 45 χρόνια του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, με συστηματική και μεθοδευμένη αλλοίωση του δημογραφικού και πολιτισμικού χαρακτήρα των κατεχομένων.
- Η λύση του κυπριακού προϋποθέτει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, καθώς και την άρση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Η λύση πρέπει να εδράζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς αποκλίσεις, ώστε να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους, μαρωνίτες, αρμένιους και λατίνους και να καταστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ισότιμο με όλα τα άλλα κράτη της ΕΕ.
- Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τη συνεχιζόμενη παραβίαση από την Τουρκία των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών της Κύπρου.
- Τα κατεχόμενα εδάφη θα πρέπει άμεσα να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, που έχουν καταστεί πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα και τους έχει αποστερηθεί βίαια με την δύναμη των όπλων η χρήση των ιδιοκτησιών τους.
- Καταδικάζουμε τη συστηματική τουρκική πολιτική του εποικισμού του κατεχόμενου εδάφους της Κύπρου, που είναι και Ευρωπαϊκό έδαφος. Υπογραμμίζουμε ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου, κι έχει ως στόχο την δραστική αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού. Ο εποικισμός δεν στρέφεται μόνον εναντίον των Ελληνοκυπρίων, αλλά και εναντίον των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αποτελούν πλέον μειονότητα στην ίδια την κοινότητά τους, που οδεύει σταδιακά προς εξαφάνιση.
- Καταδικάζουμε τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από το κατοχικό καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των εγκλωβισμένων (Ελληνοκύπριων και Μαρωνιτών) που διαμένουν στα κατεχόμενα, και την άρνησή της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Τρίτη Συμφωνία της Βιέννης του 1975.
- Καταδικάζουμε την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας μνημείων, που αποτελούν κτήμα της Ανθρωπότητας.
- Καταδικάζουμε όλες τις ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου. Η μόνιμα υπεροπτική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, όπως οι πρόσφατες δηλώσεις ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την άρση των εγγυήσεων, αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο και την στρατηγική της Τουρκίας στο Κυπριακό και δυναμιτίζουν την προοπτική δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
- Καταδικάζουμε την αναβαθμισμένη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος της κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ και τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου Κύπρου και Ελλάδας, που προσκρούουν στο δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο.
- Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, παρ’ όλες τις προσπάθειες και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και να παράσχει πληροφορίες και πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές, των κατεχομένων, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.
- Θεωρούμε ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Γενικής Συνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του Ψηφίσματος 3212 / 1974.
- Ζητούμε την άμεση και άνευ όρων επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 / 1984 και 789 / 1992, ως μέτρο οικοδόμησης καλής θέλησης και εμπιστοσύνης, καθώς και την άμεση αποστρατικοποίηση της εντός των τειχών, πόλης της Λευκωσίας.
- Χαιρετίζουμε το ανανεωμένο διεθνές ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος.
- Εκφράζουμε την υποστήριξη στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και στην αποφασιστικότητά τους να εργαστούν ακούραστα με ισχυρή θέληση και με αποτελεσματικό τρόπο, προς την κατεύθυνση μιας λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, καθώς και το κοινό τους μέλλον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Επιβεβαιώνουμε ότι μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές, τις αξίες και του δικαιϊκού συστήματος της ΕΕ και να εξασφαλίζει μια και μόνη ενιαία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
- Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη διαπραγματευτική διαδικασία και να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία για να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ (συμπεριλαμβανομένης της απόφασης στην τέταρτη διακρατική υπόθεση Κύπρου εναντίον Τουρκίας) και να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία, προκειμένου να καταλήξει σε επιτυχή ολοκλήρωση, προς όφελος όλων των Κυπρίων.
- Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει από την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της που πηγάζουν από την ιδιότητα της ως υποψήφια για ένταξη χώρας, ειδικά τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της (ομαλοποίηση σχέσεων με γειτονικά κράτη, πρωτόκολλο Άγκυρας).
- Καλούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση να προχωρήσει απαρασάλευτα στην εφαρμογή και διεύρυνση του προγράμματος αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και την περαιτέρω ενδυνάμωση των τριμερών και πολυμερών συνεργασιών μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιορδανίας και άλλων χωρών, για την εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή.
Διατρανώνουμε την απόφασή μας να στηρίζουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για απελευθέρωση και επανένωση της πολύπαθης πατρίδας μας Κύπρου
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γιώργος Συλλούρης Λευτέρης Κωνσταντινίδης