Ένας κόσμος που χάθηκε
Γλυκόπικρες αναμνήσεις από την Κύπρο του χθες
της Τούλας Χατζηκωστή
στο Σπίτι της Κύπρου
Σε μια κατάμεστη αίθουσα από ανθρώπους των Γραμμάτων παρουσιάστηκε την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, το βιβλίο της Τούλας Χατζηκωστή, Ένας κόσμος που χάθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Γερμανός και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.
«Τον αναγνώστη συνεπαίρνει από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου μια αφοπλιστική απλότητα, εικόνες που διαδέχονται η μια την άλλη σαν σε κινηματογραφική ταινία […] Οι αφηγήσεις της Τούλας Χατζηκωστή είναι ψηφίδες μέσα στον χρόνο από όπου αναδύεται ανάγλυφος ‘Ο κόσμος της Κύπρου’. Η λαχτάρα για την ζωή, η αγωνία για το αύριο συνυφαίνονται και συμπλέκονται σ΄ ένα κέντημα όπου δένονται περασμένα με τωρινά, διαψεύσεις με όνειρα, πικρές και γλυκιές αναμνήσεις δημιουργώντας ένα αίσθημα χαρμολύπης» είπε η Μορφωτική Σύμβουλος κ. Νάντια Στυλιανού καλωσορίζοντας, στο Σπίτι της Κύπρου, τη συγγραφέα, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος ο οποίος συνεχάρη τη συγγραφέα και για το βιβλίο ανέφερε ότι «θυμίζει μια Κύπρο που μας λείπει, που ένωνε τους ανθρώπους διαφορετικά μέσα από μια καθημερινότητα πιο βιωματική, συναισθηματική και ανθρώπινη, όπου το ‘δούνε και λαβείν’ είχε ουσία και οι φιλίες είχαν αριστοτελική υφή. Όλα αυτά μας δίνει η Τούλα Χατζηκωστή, αλλά κυρίως τα αφήνει ως μια παρακαταθήκη».
Στην εισαγωγική του ομιλία ο εκδότης κ. Ανδρέας Γερμανός σημείωσε ότι «η αγάπη, η τρυφερότητα και ο μεστός λόγος με τον οποίο αφηγείται η Τούλα Χατζηκωστή, προκαλούν το ενδιαφέρον και απορροφούν τον αναγνώστη που επιμένει να ολοκληρώσει την ανάγνωσή του, με μια μόνο ανάσα».
Στη συνέχεια για το βιβλίο και τη συγγραφέα μίλησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, κ. Γεώργιος Συλλούρης και η Ψυχολόγος, Πρόεδρος Ιδρύματος Πολιτισμού «Ανδρέας Λεντάκης», κ. Έφη Λεντάκη.
Ο κ. Συλλούρης επισήμανε ότι «η συγγραφέας αναδεικνύει με αριστουργηματικό τρόπο, με απλότητα αλλά ταυτόχρονα και με διεισδυτικότητα εικόνες από την παιδική, εφηβική, φοιτητική και ώριμη ηλικία. Οι αναλυτικές και γλαφυρές περιγραφές της, κάνουν τον αναγνώστη να συμβιώνει, να συναισθάνεται, να νιώθει ότι συμμετέχει στα δρώμενα που περιγράφονται. Παράλληλα, προτάσσουν αξίες της παλιάς κυπριακής κοινωνίας και όλα τα συστατικά στοιχεία της νοοτροπίας και της συλλογικής συνείδησης».
Ακολούθως η κ. Λεντάκη έκανε μια ευσύνοπτη αναφορά στις αφηγήσεις και τις περιγραφές που περιέχονται στο βιβλίο επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα της Τούλας Χατζηκωστή, για την οποία υπογράμμισε ότι «γράφει όπως αναπνέει, με τέτοια αυθεντικότητα, με τέτοια φυσικότητα, με κίνητρο να μην χαθούν αυτές οι αναμνήσεις, να τις μοιραστεί μαζί μας και μαζί με αυτές να διασωθεί μια ολόκληρη εποχή, η εποχή της αθωότητας. Η μνήμη γίνεται το εργαλείο της ιστόρησης που αξίζει να διασωθεί».
Στην αντιφώνησή της η συγγραφέας είπε ότι «το βιβλίο είναι προϊόν μιας πολύχρονης ψυχικής δοκιμασίας, που πήγασε από το χρέος προς την μνήμη, όχι μόνο των γονιών μου που με ανέθρεψαν αλλά και του τόπου και των ανθρώπων μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πατρίδας που ως τροφείς με ανάστησαν».
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης η ηθοποιός, Μιμή Ντενίση, διάβασε τα αφηγήματα, «Το Πανδοχείο», Η Έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα» και «Ένας κόσμος που χάθηκε».