Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Έκθεση Μνήμης και Τιμής – Φωτογραφίας και Ποίησης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σταθμού Μετρό Πλ. Συντάγματος, την εβδομάδα από τις 21 έως 27 Νοεμβρίου, ώρες 9:00 -21:00, με ελεύθερη είσοδο και με τίτλο και θέμα:
Από το «Δεν Λησμονώ» στο «Δεν Ξεχνώ»: Μικρασιατική καταστροφή - Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού - Εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο-Τρεις Τραγωδίες - Μία Τριλογία - που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Ο.Κ.Ο.Ε., σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης- Συκεών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού και το ‘Iδρυμα «Δεν Λησμονώ - Γεώργιος Καραμάνος».
Την Έκθεση εγκαινίασαν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος κ. Κυριάκος Κενεβέζος, που έκανε χαιρετισμό. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο κ. Γιώργος Συλλούρης Πρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε., ο κ. Στέφανος Τανιμανίδης τ. Πρόεδρος Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού και ο κ. Γεώργιος Καραμάνος Ιδρυτής Ιδρύματος «Δεν Λησμονώ». Ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης που συμμετείχε στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ απέστειλε σχετικό μήνυμα το οποίο και αναγνώστηκε.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τη θεματολογία της Έκθεσης, με παλαιότερες και ακυκλοφόρητες συνθέσεις του Χρήστου Αηδόνη, σε στίχους Βάσου Λυσσαρίδη και Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, από το καινούργιο του βιβλίο. Στη συνέχεια η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μήδεια Χουρσουλίδου τραγούδησε λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο συνοδευόμενη από τους μουσικούς Αρετή Κοκκίνου, Δάφνη Μπινιάρη και Παναγιώτη Παπαδόπουλο.
Στην Πλατεία Συντάγματος μεταξύ των ωρών 18:00 – 19:00 και πριν από τα επίσημα εγκαίνια, τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Ποντίων Μενιδίου, Ποντίων Φυλής, Μικρασιατών Μελισσίων και το Κυπριακό Χορευτικό Συγκρότημα «Εναλία Γή» της Ο.Κ.Ο.Ε. χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, που έκλεισαν με κυπριακό χορό από όλους τους χορευτές σε κύκλο.
Στις 19:00 έγινε ο στολισμός του δέντρου αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας από τη Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε., με τις φωτογραφίες των αγνοουμένων. Ο θεσμός αυτός πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια σε όλες τις χώρες και ηπείρους που υπάρχει κυπριακή παροικία από τις αντίστοιχες κυπριακές οργανώσεις Νεολαίας.
Το Πρόγραμμα παρουσίασε ο γνωστός ηθοποιός Λάζος Τερζάς.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων έκλεισε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου το πρωϊ με την εξαιρετική θεματική εκδήλωση: «Μικρά Ασία – Πόντος – Κύπρος: Καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς» και ομιλίες από τους Δρ. Παπαφλωράτο Ιωάννη, Νομικό – Διεθνολόγο, Καθηγητή Στρατιωτικών Σχολών και τον Δρ. Χοτζάκογλου Χαράλαμπο, Διευθυντή του Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμού της Ιεράς Μονής Κύκκου, ο οποίος ήρθε για τον σκοπό αυτό από την Κύπρο.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό Αφιέρωμα στην Κύπρο από τον συνθέτη Αλέξανδρο Χάχαλη, στο οποίο συμμετείχαν οι κυρίες Ζαχαρούλα Παπαδάκη, συγγραφέας-ποιήτρια και η υψίφωνος Ειρήνη Κώνστα.
Πρέπει να αναφερθεί ότι με χορηγία της Ιεράς Μονής Κύκκου, είχε ετοιμαστεί στην Έκθεση ειδική πρωτότυπη παρουσίαση των βανδαλισμών, δηώσεων και καταστροφών Ιερών Ναών – Μοναστηριών, σύλησης Μουσείων, ιδιωτικών συλλογών, καθώς και της περιβαλλοντικής καταστροφής στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Τέλος η παρουσίαση καταδεικνύει και τις αδιάλειπτες προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανεύρεση και επιστροφή στην Κύπρο πολλών από τους πολύτιμους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς μας που συλήθηκαν από τους τούρκους.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Γ.Τ.Π. της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο είχε ευγενικά προσφέρει τις φωτογραφίες που αφορούσαν την Κύπρο.
Στην Έκθεση υπήρξε αθρόα προσέλευση κοινού με πάνω από 10,000 επισκέπτες.
Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Προεδρίας και του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μέγας Χορηγός ήταν οι Σταθερές Συγκοινωνίες ΣΤΑ.ΣΥ και χορηγούς την Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ – ΣΕΚ), την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ ΟΜΕ – ΟΤΕ , ενώ τη στήριξή τους προσέφεραν το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα – Κυπριακή Πρεσβεία και ο Δήμος Καλαμαριάς.