Η ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας Κύπρου, πέρασε από πολλά στάδια, περιπέτειες, κατακτήσεις και αγώνες, μέχρι να ευτυχίσει, να συγκροτηθεί σε κράτος –μέλος του Ο.Η.Ε και της Ε.Ε.
Η εκχώρηση της Κύπρου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Μεγάλη Βρετανία το 1878 είχε ως αποτέλεσμα την απροσδόκητη αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.
Οι εξεγέρσεις του 1931 ήταν μια αχτίδα φωτός στην νεώτερη ιστορία της Κύπρου, που προετοίμασε τον ενωτικό αγώνα της Ε. Ο. Κ. Α. του 1955-1959, με στόχο την απελευθέρωση και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Το ενωτικό δημοψήφισμα της 15 Γενάρη του 1950, είχε ως αίτημα την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Συνολικά υπέγραψαν 215.108 άτομα επί συνόλου 224.757 Ελλήνων της Κύπρου που είχαν δικαίωμα υπογραφής, ποσοστό 95,7%.
Η αρχή της τουρκανταρσίας έγινε τα Χριστούγεννα του 1963. Το 1964 η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε τις περιοχές της Τυλληρίας.
Οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, που υπογράφηκαν το 1959 ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος.
Ταυτόχρονα με την ανακήρυξη του νέου κράτους άρχισαν να ισχύουν τρεις Διεθνείς Συνθήκες:
Η Συνθήκη Εγκαθιδρύσεως, η Συνθήκη Εγγυήσεως και η Συνθήκη Συμμαχίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας βάσει της οποίας η Ελλάδα και η Τουρκία ανελάμβαναν να απωθήσουν κάθε επίθεση κατά της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του νεοσύστατου κράτους. Προς το σκοπό αυτό η Ελλάδα και η Τουρκία εγκατέστησαν στρατιωτικά αποσπάσματα στο έδαφος της Δημοκρατίας.
Η Συμφωνία της Ζυρίχης ουσιαστικά κατέρρευσε το 1963, μετά από αλλαγές που επιχείρησε να κάνει ο Μακάριος στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας (τα «13 Σημεία») και τις σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που ακολούθησαν το 1963-64.
Στις 15 Ιουλίου 1974, η στρατιωτική κυβέρνηση που κυβερνούσε τότε την Ελλάδα, οργάνωσε το προδοτικό πραξικόπημα.
Στις 20 Ιουλίου 1974, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το πραξικόπημα, η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο, για να αποκαταστήσει δήθεν τη συνταγματική τάξη.
Ο Ντενκτάς στις 15 Νοεμβρίου 1983 ανακήρυξε τη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τα ψηφίσματα του 541 και 550, καταδίκασε ως νομικά άκυρη την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και κάλεσε όλες τις χώρες να μην το αναγνωρίσουν. Μόνο η Τουρκία αναγνώρισε το ψευδοκράτος.
Κυρίες και κύριοι, καλούμαστε να επιλέξουμε στάση ζωής, να απαντήσουμε και εμείς στην ιστορία της πατρίδας μας, για το παρόν και το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών και του ελληνισμού της Κύπρου.
Κληθήκαμε το 2004, πιεστήκαμε, εκβιαστήκαμε, απειληθήκαμε από τα διεθνή κέντρα και τις γνωστές δυνάμεις που επιδιώκουν το « διαίρει και βασίλευε» στην Κύπρο και είπαμε όχι σε λύση άδικη, ετεροβαρή που εξυπηρετούσε οφθαλμοφανώς τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και της Αγγλίας.
Σήμερα λέμε ναι σε δίκαιη και βιώσιμη λύση που μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
Να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής και οι έποικοι.
Να εφαρμοστούν οι κανόνες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς πονηρές αποκλίσεις που το αναιρούν στην πράξη.
Η ιστορία σήμερα μας προκαλεί: Θα επιλέξουμε τις αρχές και αξίες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και των ελλαδιτών και κυπρίων συμπατριωτών μας του 1974, της πίστης προς την ελευθερία, την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου ή θα επιλέξουμε την ούτω λεγόμενη εφικτή ή όποια λύση που θα μας επιβάλει ο σουλτάνος Ερντογάν και η Τουρκία;
Εμείς λέμε ναι στην λύση του Κυπριακού εδώ και τώρα, αλλά όχι υπό τις απειλές των τουρκικών πλοίων που εισέβαλαν στην κυπριακή ΑΟΖ και υπό τους αυθάδεις και αναιδείς εκβιασμούς του Ερντογάν και των εκπροσώπων του στην Τουρκία και στην Κύπρο. Δίνουμε όμως υπόσχεση στην συνείδησή μας ότι θα σεβαστούμε τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας και δεν θα επιτρέψουμε την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως με σαφήνεια επιδιώκει η Τουρκία και οι δυνάμεις που συμπλέουν και ενισχύουν την προσπάθειά της.
Μαζί ενωμένοι οι όπου γης έλληνες δεν θα λυγίσουμε και θα σταθούμε όρθιοι, τίμιοι και αξιοπρεπείς υπερασπιζόμενοι τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού.
Γιώργος Συλλούρης
Πρόεδρος Ο.Κ.Ο.Ε